18.3. 2015

Slepi in slabovidni na Bledu predstavili Svet drugačnih občutenj

Avtor: ,

Slepi in slabovidni na Bledu predstavili Svet drugačnih občutenj

Bled, 18. marec 2015 – Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih v Knjižnici Blaža Kumerdeja na Bledu včeraj odprla razstavo z naslovom Svet drugačnih občutenj. Razstava se osredotoča na predstavitev slepote in slabovidnosti ter zgodovine in razvoja tehničnih pripomočkov, ki jih uporabljajo ljudje z okvaro vida. Odprtje razstave je pospremil kulturni program z osrednjim gostom, Darkom Torkarjem, ki je obiskovalcem predstavil in prebral odlomek iz knjige Andreja Blatnika z naslovom O čem govoriva. Razstava Svet drugačnih občutenj bo v knjižnici na Bledu na ogled do 31. marca.


Zgodovina je polna pomembnih mejnikov, ki so po zaslugi posameznikov ali skupin omogočili, da so se slepi in slabovidni lahko vključevali v družbo. Poleg zgodovinskega orisa razvoja tehničnih pripomočkov in knjižničnih gradiv v prilagojenih oblikah, so si obiskovalci lahko ogledali knjige v brajici, spoznali različne lupe za povečavo, nove sodobne tehnologije zapisa besedil (DAISY) in druge tehnične pripomočke, ki olajšajo vsakodnevno življenje ljudi z okvaro vida.

»Današnje odprtje razstave ni vsakdanji dogodek. Nimamo namreč pogosto priložnosti spoznati sveta slepote in slabovidnosti, zato smo zelo veseli, da razstava gostuje v naši knjižnici. Tudi sami se trudimo, da bi predvsem mlajše ozaveščali o ranljivih družbenih skupinah, zato smo organizirali tudi delavnice, na katerih otrokom pokažemo, kaj pomeni biti slep ali slaboviden,« je dejala direktorica matične knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica, Božena Kolman Finžgar.

Kot je dodal bibliotekar Andrej Jalen, želijo z delavnicami otroke naučiti, da sprejmejo drugačnost in že v zgodnjih letih razumejo, kaj pomeni biti slep ali slaboviden.

Odprtja razstave Svet drugačnih občutenj so se udeležili tudi nekateri člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj. Predsednik MDSS Kranj, Emil Muri, je ob odprtju dejal: »Veseli nas, da razstava gostuje na Bledu, da bodo občani in okoliški prebivalci spoznali našo dejavnost in prilagoditve, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju.« Razstava bo na ogled še v Ribnici, Grosupljem, Mariboru in Velenju.

»Vse pogosteje se pogovarjamo le površinsko«

Osrednji gost odprtja razstave je bil Darko Torkar, učitelj slovenščine na srednji ekonomski šoli v Kranju, ki za svoj hobi rad poprime tudi za mikrofon na Radiu Kranj. V prostem času rad bere, predvsem knjige, ki ”previharijo možgane” in še nekaj časa ostanejo v spominu. Eno takšnih je po njegovem mnenju tudi delo slovenskega pisatelja Andreja Blatnika O čem govoriva. Knjiga ga je pritegnila zaradi globoke sporočilne vrednosti: »Danes je vse preveč pogovorov, pri katerih ne slišimo svojega sogovorca. Tega bi se morali zavedati in v pogovore vnesti bolj pomensko vsebino, ki obema sogovornikoma prinese več,« je še dodal. Obiskovalcem je prebral odlomek iz knjige, v katerem se je nedvomno našel marsikdo.

Razpored razstav Svet drugačnih občutenj
od 17. 3. do 7. 4. 2015 Knjižnica Miklova hiša, Ribnica (Škrabčev trg 21)
od 17. do 31. 3. 2015 Knjižnica Bled (Ljubljanska 10)
od 1. do 14. 4. 2015 Mestna knjižnica Grosuplje (Adamičeva cesta 15)
od 14. do 28. 4. 2015 Knjižnica Nova vas, Maribor (Cesta proletarskih brigad 61/a)
od 16. do 30. 4. 2015 Knjižnica Velenje (Šaleška 21)


O avtorju

Število prispevkov: