25.11. 2013

Kaj brati? Mara Hus: Živa plamenica

Avtor: ,

Kaj brati? Mara Hus: Živa plamenica

V tem tednu predlagamo Živo plamenico Mare Hus, ki je včeraj praznovala. Če bi bila še živa, bi dopolnila 113 let. Rodila se je v Sežani, kjer je končala tudi pet razredov osnovne šole. Pri 22 letih se je izselila iz Slovenije v Beograd, kjer je končala šolo za medicinske sestre. Pot jo je vodila po Jugoslaviji, kjer je delala po bolnišnicah, nazadnje v Banjaluki, kjer jo je leta 1944 dohitela smrt pod streli nemških vojakov. 
Njena Živa plamenica, kot zapiše Vladimir Pavšič v Ljubljanskem zvonu, pravzaprav ni nič posebnega, saj po njegovem mnenju “izpodjeda tla kvalitetnemu leposlovju in dobremu okusu”. Mi jo kljub temu tokrat ponujamo kot naš predlog, ker odslikava malomeščansko literaturo tistega časa in kot delo pisateljice, ki je včeraj praznovala. 
Mimogrede, O Rudolfu Maistru ste gotovo že brali, kajne? Če še niste, je tokrat odlična priložnost, da ga spoznate, na primer s knjigo General Maister, avtorja Jožeta Hudalesa, saj smo v soboto, 23. novembra, “državno” praznovali njemu v spomin.


O avtorju

Število prispevkov: