23.12. 2013

Kaj brati? Branje pred božičem in novim letom

Avtor: ,

Kaj brati? Branje pred božičem in novim letom

V letu 2014 vam želimo čim več dobrih knjig; mimogrede, čestitke ob 26. decembru, državnem prazniku Dnevu samostojnosti in enotnosti – dnevu razglasitve rezultatov plebiscita, ki se je zgodil na današnji dan pred 23 leti. Res je lepo živeti pod perutmi kokoške …  
Vajeni ste, da vsak teden prejmete eno bralno priporočilo. Tokrat delamo izjemo, ker verjamemo, da se vam predzadnji dan leta ne bo dalo hoditi po knjižnicah. Naša predloga sta Primer nezveste Klare Michala Viewegha in Evropa Avgusta Demšarja. Obe imata skupno točko, obe se prelomita v času med božičem in novim letom ter obe lahko uvrstimo v žaner Kriminalk. 
Kot češnjo na torti pa predlagamo po mnenju pisca teh vrstic odlično knjigo Erica-Emmanuela Schmitta Oscar in gospa v rožnatem. 
Iz kataloga: Primer nezveste Klare 
Smaragdna zelenina v očeh in v poželenju vzdrhteli hrbet in ljubosumni ljubimec z literarno težo in demoni, ki grizejo v racionalnost, in riževa polja in slamniki in ljubezen – nak, ljubezen ne obstaja – dokazi ljubezni … se gnetejo v življenju romana, ki se porogljivo vriva v pisateljev avtoreferat. V (samo)ironičnem cikcaku pluje še prigodba, ki se žanrsko pajdaši s kriminalnim romanom, zgodba, ki se premeteno vije zdaj vzdolž, zdaj počez – tja do oglušljivega crescenda.  
 
Evropa 
Jesen leta 2006. Vse se zdi normalno za ta letni čas. Dnevi so neprijazni, sivi oblaki se valijo čez nebo. Dežuje. Včasih so nalivi močni, drugič pada vztrajno podnevi in ponoči. Ob jutrih se z reke dviga in v ljudi naseljuje vlaga. Depresije so pogostejše kot poleti, ko toplo sonce varuje duše pred čudnimi mislimi. V takem se človek spopada s črnimi mislimi, kakor ve in zna. Nekateri, na primer organizatorji mednarodne konference ali mariborski kriminalist Martin Vrenko, se zakopljejo v delo, druge, na primer mladega kriminalista Breznika, grejejo spomini na medene tedne. Nekateri pa se težkemu bremenu vlage ne znajo postaviti po robu in zato se začnejo dogajati čudne reči. Nekoga ne povabijo na kosilo, Drava naplavi truplo, Julko Sever muči nespečnost in Jakob Aljaž dobi službo za nedoločen čas. 
 
Oscar in gospa v rožnatem 
Oskar je desetletni deček, čigar diagnoza je neozdravljiv rak. Pred seboj ima še nekaj dni življenja. Opazuje, kako je zdravnik razočaran nad njim, ker operacija ni uspela, vidi, kako se starši bojijo njegovega odhoda, zaradi česar se zdijo Oskarju neumni. V bolnišnici spozna gospo v rožnatem, ki ga povabi naj napiše pismo Bogu. Ampak Oskar ne veruje v Božička in tudi ne v Boga, sicer pa kako naj piše Bogu, če ne pozna niti njegovega naslova?  
 
Vabimo vas, da tudi vi pomagate soustvarjati skupnost z vašimi lastnimi priporočili in tako pokriti vrzeli, ki smo jih mi morebiti izpustili ali spregledali.


O avtorju

Število prispevkov: