27.1. 2014

Kaj brati? Mirjana Ribič: Borzne tigrice

Avtor: ,

Kaj brati? Mirjana Ribič: Borzne tigrice

27. januarja 1993 se je začela sanacija Ljubljanske banke. To je prva znana in odmevna bančna afera v Sloveniji. Sledile so ji SIB, NKBM in NLB, ki se vleče kot jara kača. A banka … Teh je skoraj toliko, kot je bank. Seveda pa poznamo tudi druge finančne malverzacije, ki so se zgodile na naših tleh od začetka samostojnosti.
To obletnico proslavljamo pri nas z Borznimi tigricami, ki nas popeljejo v romanizirano zakulisje ravno takih zgodbic.
Iz kataloga:
“To je pravzaprav zgodba o terminskih borzah, kjer se v svetu na dan obrne na milijarde dolarjev. Na naših terminskih borzah, ki so vse po vrsti propadle, se seveda niso obračali tako veliki denarji, vsekakor pa je šlo za izjemno tvegane posle, s katerimi so hoteli nekateri na hitro obogateti,” je na predstavitvi svoje knjige povedala Mirjana Ribič. Svojo pripoved o bančnih in borznih razmerah v času tranzicije je začinila tudi z intimnim življenjem ljudi iz poslovnega sveta, ki so – kot vsi drugi – pod kožo krvavi.
Sicer pa, če vas romanizirano propadanje bank zanima, lahko posežete tudi po Denarju Arthurja Heileyja in drugih. Pozor, za bolj poglobljen študij ozadja in vzrokov za (ne) delovanje finančnega sistema boste morali poseči po strokovni literaturi.


O avtorju

Število prispevkov: