01.3. 2014

Danes praznujemo

Avtor: ,

Danes praznujemo

Na današnji dan pred 96 leti je Knjižnica slepih in slabovidnih ugledala luč sveta.

Prvega marca leta 1918 je Knjižnica slepih in slabovidnih zaživela tudi na slovenskih tleh. V 96 letih obstoja smo preživeli nekaj selitev, z gradivom oskrbeli nešteto generacij slepih in slabovidnih.

Naše delo je posebno saj poleg redne knjižnične dejavnosti skrbimo tudi za produkcijo gradiva v prilagojenih oblikah zapisa. Začeli smo s prepisovanjem v brajico, po drugi svetovni vojni smo knjige in druga gradiva začeli snemati tudi v zvočni obliki. Prvi nosilci zvoka so bili magnetofonski trakovi, sledile so audio kasete, danes pa zvočni zapis hranimo v digitalni obliki, ki nam pomaga pri produkciji gradiv v obliki zapisa DAISY. Razvoj je šel naprej tudi pri produkciji brajevih gradiv. Včasih je bilo treba gradivo prepisovati ročno najprej z brajevo tablico v zrcalni smeri, sledilo je prepisovanje s pisalnim strojem, danes pa uporabljamo sodoben tiskarski stroj podprt z računalnikom, kjer besedilo obdelamo znatno hitreje, kot so to počeli včasih.

Poleg vsega naštetega že dolgo vrsto let izdajamo lastno periodiko, s katero želimo slepe in slabovidne naročnike informirati, kaj se dogaja v organizaciji, jim prenesti vsebino nekaterih zanimivih vsebin, saj vsi slepi in slabovidni ne
morejo spremljati dnevnega tiska.

Verjamemo, da bomo lahko svojemu poslanstvu sledili še dolgo in da se bomo skupaj z vami krepili in izboljševali.


O avtorju

Število prispevkov: