07.3. 2014

Literarni večer s Konradom Pižornom in Juretom Seškom

Avtor: ,

Literarni večer s Konradom Pižornom in Juretom Seškom

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) je v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih (KSS) ter v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Kranj (MDSS Kranj) priredila literarno-pogovorni večer. Na dogodku v Mestni knjižnici Kranj sta kot gosta večera sodelovala dramski igralec, Konrad Pižorn in radijski voditelj, Jure Sešek, ki je nastopil v vlogi moderatorja. Zbranim sta spregovorila o Butalcih, literarnem delu Frana Milčinskega.

Gosta literarno-pogovornega večera v okviru projekta KSS sta skozi pogovor iskala vzporednice med tematikami literarnega dela Butalci in aktualnim družbenim dogajanjem v Sloveniji. Fran Milčinski je v svojem delu na hudomušen način predstavil pomen preprostosti za uživanje v življenju, zaradi česar Butalci ostajajo izredno pronicljivo besedilo za razumevanje sodobnosti.

Emil Muri, predsednik MDSS Kranj, je v uvodnem nagovoru dejal:

»Pri društvu z veseljem gostimo tovrstne dogodke, saj s tem pripomoremo k izboljševanju socialnega položaja slepih in slabovidnih in se obenem spoznamo s člani društva kot tudi drugimi obiskovalci. Še naprej si bomo prizadevali biti vidni v družbi.«

Jure Sešek je še dodal:

»Namen tovrstnih večerov je, da se sprostimo in gremo domov z dobrimi mislimi. Prepričan sem, da je to dobro izhodišče in vabilo za obisk knjižnice slepih in slabovidnih.«

V knjižnici slepih in slabovidnih večji nabor knjižničnih gradiv

Literarno-pogovorni večer v Mestni knjižnici Kranj je bil tretji večer v nizu dogodkov, ki jih Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije v tem letu pripravlja po celi Sloveniji. Dogodki potekajo v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih, s katerim ZDSSS želi zagotoviti pogoje za delovanje osrednje knjižnice slepih, slabovidnih in ljudi z motnjami branja. Branje literarnih in izobraževalnih vsebin je namreč pomemben del vsakdana slepih in slabovidnih, zato tudi projekt Knjižnica slepih in slabovidnih predstavlja pomemben mejnik v dostopnosti do knjižnih gradiv v sodobnih tehnikah.

Novi, večji knjižnični prostori, uporaba sodobnih tehnologij zvočnega zapisa in opreme, izvedba številnih usposabljanj, delavnic ter bogat spremljevalni kulturni program predstavljajo le del vsebin, ki jih obravnava projekt Knjižnica slepih in slabovidnih. Eden od osrednjih ciljev projekta je tudi povečanje nabora knjižničnih gradiv v tehnikah, prilagojenih potrebam slepih in slabovidnih, torej tudi v zvočni obliki. V okviru projekta se bodo z uvedbo formata DAISY postavili novi standardi zvočnega zapisa, ki bodo slepim in slabovidnim omogočali lažje in preglednejše prebiranje besedil.


O avtorju

Število prispevkov: