03.6. 2014

Kaj brati? Mira Delavec: Šepet rdeče zofe

Avtor: ,

Kaj brati? Mira Delavec: Šepet rdeče zofe

naslovnica knjigePrvega junija 1854 je v Gradcu umrla Josipina Urbančič Turnograjska, verjetno prva bolj prodorna slovenska pisateljica, pesnica in skladateljica. Rodila se je 9. julija 1833 na gradu Turn pri Preddvoru. Zaradi tedanjega odnosa do žensk ji je bila pot do uradne izobrazbe zaprta, kljub temu pa se je s pomočjo domačega učitelja Lovra Pintarja in drugih nadpovprečno izobrazila.
Ker v knjižnici nimamo prilagojenega nobenega njenega izvirnega dela, vam njeno zgodbo podajamo iz “druge” roke. Tokrat Preddvorčanke (Mačanke) Mire Delavec, ki je njeno življenje upodobila v svoji doktorski dizertaciji Moč vesti (tudi v naši knjižnici) in romanu Šepet rdeče zofe, ki ga ta teden ponujamo v branje.
Iz kataloga:
Šepet rdeče zofe tenkočutno odstira tančico ene najlepših, najskrivnostnejših in najmanj poznanih resničnih ljubezenskih zgodb slovenskega prostora. Po izdaji literarnozgodovinske monografije Moč Vesti, o ustvarjalnosti izročenem življenju prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Turnograjske, ki je leta 2009 izšla pri založbi Primus, je dr. Mira Delavec njeno zgodbo upodobila še v romanu. Avtorica je deset let svojega raziskovalnega dela posvetila Josipini – obdelala in analizirala je vsa njena dela, obsežno korespondenco z Lovrom Tomanom, širše preučila čas, v katerem je živela. Ob strokovnem delu je v Miri na osnovi vsega pregledanega gradiva oživljala tudi Josipinina intimna ljubezenska zgodba, ki jo je zapisala v romanu Šepet rdeče zofe.


O avtorju

Število prispevkov: