27.10. 2014

Kaj brati? Feri Lainšček: Petelinji zajtrk

Avtor: ,

Kaj brati? Feri Lainšček: Petelinji zajtrk

naslovnicaVčeraj so v Mariboru med drugimi nagradami podelili tudi Borštnikov prstan za življenjsko delo, ki ga je prejel Vlado Novak, igralec v mariborski Drami, sicer pa ena od glavnih oseb filma Petelinji zajtrk, ki je bil posnet po knjigi z istim naslovom avtorja Ferija Lainščka. Film je bil na vrhu gledanosti, dokler ga ni spodrinil film Mihe Hočevarja Gremo mi po svoje. Med filmi, ki so posneti po knjižni predlogi, pa je še vedno na vrhu gledanosti v Sloveniji.
Avtor tokratne izbire ve, da je knjiga eno in film drugo, po navadi pa je tako, da ti ogled filma občutke, ki jih je bralka ali bralec doživljal ob branju, samo uniči ter nasprotno; toda, ker sta tako Lainščkova knjiga kot tudi film režiserja Marka Naberšnika odlična, Vlado Novak pa je Pišto tudi sijajno upodobil, avtor predloga nima zadržkov pred tem, da dotične knjige znova ne potegne s police in jo prebere.
Iz kataloga:
Kaj je petelinji zajtrk? To je ljubezen pred zajtrkom, na tešče. Roman je postavljen v avtomehanično delavnico, kjer spremljamo vsakdanje zgodbe ljudi, ki sanjarijo o življenju, kakršno nam slikajo televizija, revije in lepotice, ki se smejijo s koledarjev.


O avtorju

Število prispevkov: