24.10. 2014

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne gostila literarni večer z Zvezdano Mlakar

Avtor: ,

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne gostila literarni večer z Zvezdano Mlakar

22. oktober 2014 – V novih prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne je Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Ljubljana (MDSS Ljubljana) gostila literarni večer z igralko Zvezdano Mlakar. Dogodek je potekal v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih (KSS). Gostja večera je z obiskovalci spregovorila o svoji igralski karieri ter prebrala odlomke iz izbranih knjig Izprašaj svoje misli, avtorice Katie Byron, in Škrlat, avtorice Varje Kališnik.

Gostja literarno-pogovornega večera Zvezdana Mlakar je z branjem uprizorila različne zgodbe, ki so se dotaknile življenjskih naukov in prigod ter domišljijskih zgodb.

»Zadnjih nekaj dni, ko sem se pripravljala na ta dogodek, sem raziskovala, kaj v resnici pomeni ne videti. Lahko rečem, da smo mi videči pogosto sužnji vidnega in zato postajamo vedno bolj nesrečni, zato ste slepi in slabovidni včasih tudi v določeni prednosti.«

Dodala je še, da je sama vedno rada poslušala in na glas brala pravljice ter zgodbe. Še zdaj kdaj pa kdaj na glas prebere časopis, saj s tem preverja in vadi moč glasu, intonacijo in druge glasovne vaje, ki jih potrebuje kot igralka.
Zvezdana bere knjigo
Literarni večer je bil prvi tovrstni v novih prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne, v okviru projekta KSS pa peti v nizu dogodkov, ki jih ZDSSS pripravlja po vsej Sloveniji.

»V novih prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih smo gostili že nekaj strokovnih obiskov, literarni večer z Zvezdano Mlakar pa je prva kulturna prireditev tukaj. Želim si, da bodo v prihodnje takšne prireditve pri nas postale stalnica. Če človek rad bere, je namreč kulturno-literarnih večerov vedno premalo, ampak se jih zaradi tega vedno bolj veselimo,«

je ob dogodku dejal predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Tomaž Wraber. Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Luj Šprohar je dodal, da so se z izumom brajice slepi spremenili iz akustičnih v kulturna bitja. Hkrati pa so slepi in slabovidni tisti, ki preberejo največ literature.

»Smo zvesti bralci in tudi zvesti poslušalci,«

je še dejal.


O avtorju

Število prispevkov: