21.11. 2014

Dr. Lea Hyvärinen

Avtor: ,

Dr. Lea Hyvärinen je finska pediatrična oftalmologinja. V toku svoje bogate kariere, kjer je delovala in še zmeraj deluje na mnogih področjih, se je njeno zanimanje osredotočilo na rehabilitacijo vida. Trenutno dela kot zaslužna profesorica na oddelku specialne in rehabilitacijske pedagogike na univerzi v Dortmundu v Nemčiji ter na področju razvojne nevropsihologije na univerzi v Helsinkih na Finskem.
V tem prispevku predstavljamo nekatere spletne povezave, kjer lahko dostopate do del finske pediatrične oftalmologinje.
Že leta 1976 je začela z razvojem sistema LEA vizualnih testov (angl. Lea Vision Test System), in sicer s testi LEA simboli (angl. LEA Symbols tests). Testi LEA vsebujejo pediatrične vizualne teste in oceno vida oziroma njegovega delovanja pri otrocih; danes vsebujejo več kot 40 testov. Skupaj z opisi in video prikazi so predstavljeni na njeni spletni strani. Koristni so predvsem za strokovnjake in tiflopedagoge, saj nudijo staršem slepih ali slabovidnih otrok ogromno informacij.
Pri brskanju po spletni strani najdete njena predavanja, publikacije, koristne spletne povezave in najrazličnejše igre (sestavljanke, igre za treniranje barvnega vida ipd.), ki jih preprosto lahko igrate prek spleta.
Dr. Hyvärinen prav tako objavlja na svojem kanalu na YouTubu, kjer lahko pregledate videoposnetke dela s slepimi in slabovidnimi otroki ob uporabi njenih pripomočkov. Ogledate si lahko tudi povezavi do njene strani na socialnem omrežju Facebook in do njenega bloga, kjer prav tako dodaja nove videoposnetke (na primer, kako uporabljati 3D LEA sestavljanko), koristne povezave in drugo.
Glede na to, da je zgodnja obravnava pri slepih in slabovidnih otrocih pomembna za izkoriščanje ostankov vida oziroma vizualno funkcioniranje, je povsem logično, da spoznamo dr. Leo Hyvärinen in njeno delo. Hkrati pa je tudi strokovnjakinja, ki verjame, da je treba znanje in izkušnje deliti, kar spretno počne, saj nenehno išče novo občinstvo.


O avtorju

Število prispevkov: