05.11. 2014

Kaj brati? Michael Crichton: Strahovlada

Avtor: ,

Kaj brati? Michael Crichton: Strahovlada

naslovnica knjigeV torek, 4. novembra, je minilo šest let od smrti Michaela Crichtona, enega bolj kontroverznih pisateljev svojega časa. Večina slovenskih bralk in bralcev ga verjetno najbolj pozna prek filma Jurski park, ki je bil posnet po istoimenski knjigi, vendar pa se je kot avtor podpisal pod več kot dvajset knjig, od katerih je večina postala uspešnica. Literarna teorija njegova dela med drugim uvršča med znanstveno fantastiko, tehno romane, psihološke trilerje in drugo.
V teh dneh pa mineva tudi deset let od prve izdaje njegove knjige, ki jo v slovenščini poznamo pod naslovom Strahovlada. Ob izidu je knjiga dvignila precej prahu zaradi načina, kako se je pisatelj lotil obravnave globalnega segrevanja, predvsem pa se je razprava vnela zaradi njegovih nazorov, ki so precej v nasprotju z večinskim mnenjem. Knjiga je prepoznavni Crichton, kar pomeni, da problem raziskuje poglobljeno, zgradba je trdna, stališča tako ene kot druge strani pa argumentirana …
Iz kataloga:
Triler Michaela Crichtona Strahovlada o okoljskih problemih in globalnem ogrevanju je doslej dvignil veliko prahu in dobil zagrizene nasprotnike in predane občudovalce. Čeprav je zgodba izmišljena, je pisatelj z natančnim študijskim pristopom hotel povedati, da sta globalno ogrevanje in okoljska katastrofa le mit korporacij, ki pod krinko skrbi za okolje polnijo svoje žepe. Odvetnik Evans se znajde v močnem primežu nasprotujočih si interesov; svoje delo za veliko okoljevarstveno organizacijo, vodi jo Nick Drake in financira bogataš George Morton, čuti kot plemenito, saj si prizadeva za omejitev globalnega ogrevanja. Ko pa nenadoma Morton umakne veliko denarno donacijo in še istega večera umre v prometni nesreči, se Evansovo življenje začenja obračati v nepredvidene smeri; sumljivo obnašanje nekdanjih prijateljev ga popelje na razne konce sveta, kjer vedno bolj spoznava vladavino strahu, teror korporacij, za njimi pa grozljiv teroristični načrt, ki bo ogrozil življenja milijonov ljudi.


O avtorju

Število prispevkov: