05.1. 2015

Kaj brati? Beverley Birch: Louis Braille

Avtor: ,

Kaj brati? Beverley Birch: Louis Braille

Naslovnica knjige Louis Braille od pisateljice  Beverley BirchČetrtega januarja 1809 se je v vasici Coupvray, okoli 40 kilometrov iz Pariza, rodil Louis Braille, mož, ki je odgovoren za izum, tako imenovane pisave slepih ali brajice. Izum je preprost, vendar kot je značilno za vse preproste izume, je tudi ta doživel splošni blagoslov in ga slepi po vsem svetu še danes s pridom uporabljajo. Brajica pomaga slepe opismeniti, jim pomaga pri učenju, branju, pridobivanju splošne izobrazbe, zaradi nje se lahko še bolj zabavajo, lahko tudi krasijo prostore, se informirajo … Ker je za slepe pa tudi slabovidne ta mož tako pomemben, se spodobi, da spoznamo njegovo življenje in delo. Mi predlagamo, da ga skupaj z nami spoznavate skozi knjigo Beverley Birch Louis Braille.
Knjiga opisuje in orisuje njegovo pot od rojstva v Coupvrayu do smrti v Parizu. Kakovost te knjige je tudi precej bogato slikovno gradivo, kar bo všeč predvsem videčim bralcem. Poleg tega pa vzporedno v knjigi spremljamo zgodnji razvoj brajice, na koncu pa se seznanimo s pomembnejšimi datumi in kratkim slovarčkom.
Mimogrede, ta teden beremo življenjepis Louisa Brailla tudi zaradi tega, ker je njegov rojstni dan tudi svetovni dan brajice.


O avtorju

Število prispevkov: