29.1. 2015

Vabilo na strokovni simpozij: MINKA SKABERNE – VIZIONARKA SLEPIH IN SLABOVIDNIH

Avtor: ,

Vabilo na strokovni simpozij: MINKA SKABERNE – VIZIONARKA SLEPIH IN SLABOVIDNIH

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih in ob obeleževanju 95-letnice delovanja, v sodelovanju z ZRC SAZU prireja simpozij o Minki Skaberne, pobudnici in ustanoviteljici prve slovenske knjižnice slepih, ki je velik del svojega življenja posvetila skrbi za slepe. Že leta 1918 je vedela, da mora biti branje dostopno vsem, zato je organizirala tečaje prepisovanja slovenske literature v pisavo za slepe, brajico, na katerih sta sodelovali 102 dami. V enem letu so pod mentorstvom Minke Skaberne v brajico prepisale 60 literarnih del slovenskih avtorjev v 130 brajevih zvezkih. Zaradi izjemnega doprinosa in dela za blaginjo slepih se po njej imenuje tudi knjižnica, ki deluje v okviru ZDSSS.

Simpozij bo v četrtek, 12. februarja 2015, od 10. do 13.30 ure, v novih prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne (Kotnikova 32, 1000 Ljubljana).

 
Sodelujoči bodo s svojimi strokovnimi prispevki obravnavali izjemne dosežke Minke Skaberne, hkrati pa tudi osvetlili začetek ženskih gibanj in dobrodelnosti na Slovenskem ter izpostavili problematiko slepih in slabovidnih, o kateri so razpravljali že pred sto leti. Kot govorci bodo nastopili doc. dr. Irena Selišnik (Filozofska fakulteta v Ljubljani), mag. Aleksandra Serše (Arhiv Republike Slovenije), Tatjana Hojan (bibliotekarska svetovalka v pokoju), dr. Petra Testen (Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU) in Dušan Sterle (ZDSSS). Simpozij bo povezovala dr. Saša Poljak Istenič.

 
V času simpozija bo v galerijskem prostoru knjižnice zaživela nova razstava Naš pogled na svet slepih in slabovidnih slikark Milke Jug, Janke Kus, Natalije Žitnik Metaj in Meri Tišler.

POMEMBNO: Zaradi omejitve prostora vas vljudno prosimo, da se na simpozij prijavite najpozneje do ponedeljka, 9. februarja 2015, na elektronski naslov info@kss-ess.si. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo po telefonu 01 4700 250 ali na omenjenem e-naslovu.

Dogodek bomo v živo prenašali na spletnem mestu KSS

Več informacij najdete v priponki.
 
Veselimo se druženja z vami!


O avtorju

Število prispevkov: