12.3. 2015

Slepi in slabovidni predstavljajo Svet drugačnih občutenj

Avtor: ,

Slepi in slabovidni predstavljajo Svet drugačnih občutenj

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih organizira potujočo razstavo po izbranih slovenskih knjižnicah z naslovom Svet drugačnih občutenj. Razstava se osredotoča na predstavitev tehničnih pripomočkov in gradiv, ki so dostopna slepim, slabovidnim in osebam z motnjami branja, hkrati pa na kratko, vendar zelo poučno povzame zgodovino razvoja teh pripomočkov. Razstava bo gostovala v knjižnicah v Ribnici, na Bledu, Grosupljem, Mariboru in Velenju.

Obiskovalci razstave se bodo lahko seznanili z bogato zgodovino razvoja pripomočkov za branje, ki so jih slepi in slabovidni uporabljali v zgodovini. Od izuma pisave za slepe Louisa Brailla, brajice, ki jo mnogi postavljajo ob bok največjim izumom, kot so Gutenbergov izum tiska ali Flemingov penicilin, do današnjih sodobnih tehnik branja je namreč zgodovina razvoja polna pomembnih mejnikov, ki so po zaslugi posameznikov ali skupin omogočili, da so se slepi in slabovidni s prilagojenimi pripomočki vključevali v družbo. Na Slovenskem je tovrstno vlogo prevzela Minka Skaberne, saj so po njeni zaslugi nastale številne knjige, prepisane v brajico. Po njej se imenuje tudi knjižnica v okviru Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Poleg zgodovinskega orisa razvoja pripomočkov, si bodo obiskovalci lahko ogledali knjige v brajici, spoznali različne lupe za povečavo, nove sodobne tehnologije zapisa besedil (DAISY) in druge tehnične pripomočke, ki olajšajo vsakodnevno življenje ljudi z okvaro vida.

Razstava bo v prvi fazi potekala v petih krajih po Sloveniji, in sicer v Ribnici in na Grosupljem ter Bledu, Mariboru in Velenju. V slednjih krajih bo odprtje spremljal tudi dogodek Znani Slovenci berejo, ki jih ZDSSS prireja v sodelovanju z medobčinskimi društvi slepih in slabovidnih. Na dogodkih bodo znani Slovenci predstavili svoje najljubše knjige. Na Bledu se bo na dogodku pridružil Darko Torkar, v Mariboru Tone Partljič in Velenju Janko Šopar.

Na spletni strani www.kss-ess.si bodo te dogodke prenašali v živo.

Razpored razstav:

  • od 17. 3. do 7. 4. 2015 ‒ Knjižnica Miklova hiša, Ribnica (Škrabčev trg 21)
  • od 17. do 31. 3. 2015 ‒ Knjižnica Bled (Ljubljanska 10)
  • od 1. do 14. 4. 2015 ‒ Mestna knjižnica Grosuplje (Adamičeva cesta 15)
  • od 14. do 28. 4. 2015 ‒ Knjižnica Nova vas, Maribor (Cesta proletarskih brigad 61/a)
  • od 16. do 30. 4. 2015 ‒ Knjižnica Velenje (Šaleška 21)

Vljudno vabljeni!


O avtorju

Število prispevkov: