28.4. 2015

Kaj brati? Orlando Figes: Natašin ples

Avtor: ,

Kaj brati? Orlando Figes: Natašin ples

naslovnica knjigeAleksandra Surla na projektu opravlja naloge urednice časopisa v povečanem tisku Oko in časopisa v brajici Zrno, poleg tega pa ureja tudi knjige, ki jih tiskamo v brajici.
Ker je ljubiteljica ruske kulture in jezika, se to odraža tudi v njenem bralnem okusu in izboru. Za te počitniške dni, ko boste, upamo, imeli nekaj več časa, predlaga knjigo Orlanda Figesa Natašin ples, ker rusko zgodovino in kulturo podaja v bralki ali bralcu prijazni obliki.
Iz kataloga:
Zgodovina Rusije in Sovjetske zveze je po mnenju nekaterih zgodovinopiscev najbolj podlegla ideološkim interpretacijam: prednost je dajala politični in državniški plati proučevanja preteklosti, na drugi strani pa izvzeto gojila kulturno, se pravi literarno zgodovino svoje vélike, v svetovnem merilu neponovljive književnosti. Znanstvena premišljevanja o Rusiji so vselej vsaj blago ogrožali iskanje »ruske duše«, nagnjenje do vsakršnih mističnih bogoiskateljstev, hoja po robu resentimenta in romanticizma. Figesov »oddaljeni«, zunanji, a ne hladni pogled, ki se zaveda – kot se reče –, da ni »mrzlih družb«, pa Rusijo presoja na podlagi dejstev, brez zanosnih motenj. Pred nami razprostira nešteto vzporednih zgodb, življenj in usod, kakor so v času in prostoru zadnjih dvesto let vzporedno bivali tako mužiki kot aristokrati, tako ljudsko slikarstvo kot najmodernejši izzivi umetnosti, tako omikano izobraževanje kot trmasto neopismenjevanje, tako pretirano strastno hlepenje po tujih vzorih kot obsesivno varovanje lastne dediščine. Pa tudi mogočnost oblasti in nebrzdane volje do moči na eni strani ter ponižno in pohlevno, tradiciji zvesto prebijanje skozi življenje na drugi.


O avtorju

Število prispevkov: