15.4. 2015

Slepi in slabovidni v Mariboru predstavili Svet drugačnih občutenj

Avtor: ,

Slepi in slabovidni v Mariboru predstavili Svet drugačnih občutenj

Maribor, 15. april 2015 – Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije v okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih v Knjižnici Nova vas v Mariboru včeraj odprla razstavo z naslovom Svet drugačnih občutenj. Razstava se osredotoča na predstavitev tehničnih pripomočkov in gradiv, ki so dostopna slepim, slabovidnim in osebam z motnjami branja, hkrati pa na kratko, vendar zelo poučno, povzame zgodovino razvoja teh pripomočkov. Odprtje razstave je pospremil kulturni program z osrednjim gostom Tonetom Partljičem, ki je občinstvo nasmejal s svojimi značilnimi in hudomušnimi pripovedmi. Razstava bo v Mariborski knjižnici na ogled do začetka meseca maja v obratovalnem času knjižnice. 

Obiskovalci razstave so se seznanili z bogato zgodovino razvoja pripomočkov za branje, ki so jih slepi in slabovidni uporabljali v zgodovini. Od izuma pisave za slepe Louisa Brailla, brajice, do današnjih sodobnih tehnik branja je namreč zgodovina razvoja polna pomembnih mejnikov, ki so po zaslugi posameznikov ali skupin omogočili, da so se slepi in slabovidni s prilagojenimi pripomočki vključevali v družbo. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi knjige v brajici, spoznali različne lupe za povečavo, nove sodobne tehnologije zapisa besedil (DAISY) in druge tehnične pripomočke, ki olajšajo vsakodnevno življenje ljudi z okvaro vida.

»Veseli smo, da so slepi in slabovidni to razstavo pripeljali ravno v našo knjižnico. Tako z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije kot z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih iz Maribora redno sodelujemo in tudi gostovanje te razstave je plod našega sodelovanja. Naj bo tako uspešno in predvsem poučno še naprej,« je dejala mag. Barbara Kovář, namestnica direktorice Mariborske knjižnice. Predsednica Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ivanka Kotnik pa je še dodala: »Prek tovrstnih dogodkov in razstav se srečujeta splošno in posebno. S tem, ko smo razstavo pripeljali v splošno knjižnico, smo naredili veliko za našo prepoznavnost, obenem pa tudi mi spoznavamo mrežo splošnih knjižnic, katere del si želimo biti. Naj se to povezovanje še nadaljuje in bogati

»Jaz nisem čisto nič drugačen kot vi.«

Tone Partljič z belo palico v roki Osrednji gost odprtja razstave je bil Tone Partljič, pisatelj, učitelj, nekdanji politik, ki pa sam zase pravi, da je v največji meri komediograf. Kljub svoji večni dobri volji in pripravljenosti za deljenje hudomušnih zgodb je Tone obiskovalcem, med katerimi so bili tudi slepi in slabovidni, zaupal, da ni prav nič drugačen od njih. »Tudi jaz imam svoje strahove in skrbi v življenju, le z vidom še nimam prevelikih težav. Zato se ne razlikujemo prav veliko, kar moramo tudi večkrat poudariti,« je še dodal. Kot odličen pripovedovalec zgodb je obiskovalce s svojimi prigodami iz življenja in iz svojih knjig obiskovalce večkrat nasmejal in s tem simbolno odprl razstavo.

 
Razstava Svet drugačnih občutenj je do sedaj gostovala že v Ribnici, na Bledu in v Grosupljem. Poleg Maribora bo v teh dneh na ogled še v Knjižnici Velenje.


O avtorju

Število prispevkov: