04.7. 2019

Čutenja gluhoslepih

Avtor: ,

»Najboljših in najlepših stvari na svetu ni mogoče videti ali se jih dotakniti. Treba jih je čutiti v srcu.« (Hellen Keller)

V Knjižnici slepih in slabovidnih Minke Skaberne je na ogled razstava z naslovom »Čutenja gluhoslepih«. S svojimi izdelki se predstavijo ljudje z gluhoslepoto, člani Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN.

Gluhoslepim ustvarjalnost omogoča, da so to, kar so v resnici, da ohranijo svoj jaz – da ohranijo svobodo. S pomočjo ustvarjanja želijo spremeniti svoj svet na bolje. Le izpolnjen človek odkrije v sebi mir in zna seči v roke drugemu človeku.

Ni pomembno, ali svoje videnje sveta izraziš z zvokom, gibom, mislijo, ki jo napišeš na papir, pomembno je, da se v tej stvaritvi najdeš in da si resnični iskalec in ne posnemovalec drugih. Težko si predstavljamo, kako je živeti v temi in tišini. Še težje pa si je verjetno predstavljati, kako je v svetu dotika, kjer je ključni čut otip, sploh mogoče ustvariti takšne umetnine.

Za gluhoslepe je življenje izzivalna pustolovščina. Sami pravijo tako: »Če se znamo soočiti s spremembami in se svobodnega duha spopadamo z usodo, smo nepremagljivi.«

Razstava bo na ogled do 16. septembra.

Vljudno vabljeni!

Del razstave Združenja DLAN


O avtorju

Število prispevkov: