09.1. 2020

Maratonsko branje brajice

Avtor: ,

Maratonsko branje brajice

V šestih pikah je skrito mnogo več kot le pisava.
Sebastjan Kamenik

Danes, 9.1.2020, je v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekalo maratonsko branje brajice, s katerim smo na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije obeležili 4. januar – mednarodni dan brajice. Dogodek je bil še toliko bolj zanimiv in pomembe, ker smo z njim obeležili tudi 100 let organiziranega delovanja slepih in slabovidnih na slovenskem, saj je bilo leta 1920 ustanovljeno Podporno društvo slepih.

Današnji dogodek je obiskalo preko 80 učencev različnih osnovnih šol (OŠ Vič, OŠ Waldorfska šola Ljubljana, OŠ Martina Krpana, OŠ Livada, Center Iris) ter predstavniki Univerze za tretje življenjsko obdobje. Tako da je skupno število obiskovalcev današnjega dogodka preseglo 100 udeležencev.

Na dogodku, ki je trajal od 10.00 do 13.00 ure so obiskovalci spoznavali življenje in delo slepih na 3 vsebinskih otočkih. Na prvem so spoznavali slepoto in praktično izkusili uporabo slepe palice s pomočjo simulacijskih očal za slepoto. Na drugem so spoznali kako Knjižnica za slepe, slabovidne in druge osebe z motnjami branja pripravlja prilagojene knjige v zvoku, brajici, povečanem in črnem tisku. Na tretjem otočku pa je ves čas potekalo maratonsko branje del Primoža Suhodolčana iz brajevih knjig in na brajevi vrstici.

Branje brajice smo ob 11.00 uri prekinil zaradi obiska Primoža Suhodolčana, ki je prisotnim otrokom osebno predstavil sebe, svoje literarne junake in vrsto prigod, ki so se zgodile tako njemu kot tudi literarnim junakom.

Obiskovalce je kratko nagovoril tudi predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in se jim zahvalil za obisk ob tako pomembnem dogodku za slepe in slabovidne.

branje knjige Primoža Suhadolčana v brajicizvočni studio kssNagovor predsednika ZDSSS Mateja Žnuderla prireditveni prostor ZDSSSPrimož Suhodolčan


O avtorju

Število prispevkov: