Logotip programa eBralec

eBralec – sintetizator govora slovenskega jezika

V okviru projekta Knjižnica slepih in slabovidnih je bil razvit novi sintetizator govora slovenskega jezika, eBralec. Nastal je v okviru sodelovanja raziskovalnih organizacij in dveh slovenskih jezikovno-tehnoloških podjetij, ki sta združili znanje s področja obdelave govornih signalov ter jezikovnih podatkov. eBralec omogoča samodejno prebiranje poljubnih elektronsko shranjenih besedil, zapisanih v slovenskem jeziku. Kakovost nove sinteze govora je na zavidljivi ravni, saj se povsem približa naravnemu govoru, čeprav so besedila pretvorjena v govor povsem samodejno.

eBralec slepim in slabovidnim uporabnikom znatno olajša delo z računalnikom in pametnim telefonom s sistemom Android, omogoča lažji dostop do novic in informacij ter jim tako zagotavlja boljšo e-vključenost v sodobno informacijsko družbo. Poleg moškega glasu je uporabnikom na voljo tudi ženski glas.

eBralec za osebno nekomercialno uporabo na osebnih računalnikih je brezplačen v okviru ustanov javnega sektorja in za slepe in slabovidne ter osebe z motnjami branja.

eBralec basic off-line na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android je brezplačen za vse uporabnike ter za vse vrste uporabe.

eBralec – Pridobitev licence
eBralec – Namestitev in uporaba

 

Če želite koristiti brezplačno licenco programa eBralec, morate naložiti verzijo, ki je dostopna preko povezave na našem spletnem mestu (eBralec – Namestitev in uporaba).

EIS – Elektronski informacijski sistem ZDSSS

Blinda

eBralec – Sintetizator govora

100-letnica zveze

Sodelujemo z IZDV