12.8. 2013

Varlam Tihonovič Šalamov: Kolimske zgodbe

Author: ,

Varlam Tihonovič Šalamov: Kolimske zgodbe

#KajBrati? Po knjigi, ki opisuje posledice ameriškega jedrskega napada na Japonsko, tokrat predlagamo še pogled v košček ruske ali sovjetske zgodovine in življenja. Naš predlog je ŠALAMOV VARLAM TIHONOVIČ KOLIMSKE ZGODBE 
Opis iz kataloga: 20 let gulaga – 750 strani kratkih zgodb. Če je Solženicin sinonim za rusko literaturo o terorju stalinizma, je Šalamov pojem za moč človeškega bitja. V daljni Sibiriji taboriščnik crkuje od mraza, že več let ni imel v rokah knjige in časopisa, ne šteje več dni v tednu, njegov besedni zaklad se skrči na dva ducata besed. Je to še človek? V gulagu ni toplomera, a otopeli zaporniki znajo prebrati lestvico mraza: če so od mraza spusti megla, je minus 40, če pri izdihu zašumi, je minus 45, če pri dihanju loviš sapo, je minus 50, če pljunek zmrzne v zraku, je minus 55. Izjemna sposobnost opazovanja in samoironija sta iz desetletij groze naredila vrhunsko umetnost. 
 
Znova ponavljamo poziv, da tudi vi z nami delite svoja priporočila in s tem bogatite skupnost in pomagate širiti obzorja.


About author

Number of articles: