08.4. 2020

Aktivnosti ZDSSS, tudi v času koronavirusa, niso prekinjene

Author: ,

Aktivnosti ZDSSS, tudi v času koronavirusa, niso prekinjene

Zavedamo se, da je zdravstvena kriza posegla na vsa področja našega življenja, nenazadnje tudi v delovanje invalidskih organizacij. V kakšni meri so okrnjeni programi pri ZDSSS in kaj lahko slepi in slabovidni v tem času pričakujejo?

Na Zvezi si v času izrednih razmer zaradi boja proti širitvi koronavirusa COVID – 19 želimo narediti vse kar je v naši moči, da bi preko aktivnosti v okviru naših programov, lajšali vsakdan slepih in slabovidnih v Sloveniji. V ta namen tudi nadaljujemo z izvajanjem večine naših programov, ob upoštevanju navodil pristojnih inštitucij; NIJZ, MDDSZ…
Mnogi delavci Zveze svoje delo v celoti ali delno opravljajo od doma. V ta namen so urejene povezave s službenimi računalniki in prevezave službenih telefonskih številk, da slepi in slabovidni še vedno lahko dostopajo do njih.

Knjižnica slepih in slabovidnih deluje tudi v teh izrednih razmerah. Priporočamo izposojo preko elektronskega informacijskega sistema. Izposojamo pa tudi zvočne in brajeve knjige. Vse zvočne in brajeve knjige so po vrnitvi iz izposoje odložene v »karanteno« za tri dni. Po tem jih delavci v knjižnici razkužijo in jih odložijo v »karanteno« še za nekaj dni. Šele po tem, so zvočne in brajeve knjige lahko ponovno izposojene. Zaradi tega bo morda kdaj potrebno malo dlje počakati na željeno knjigo in vse bralce tovrstnih knjig prosimo za razumevanje. Zavedajmo se, da je zdravje na prvem mestu.

Nadaljujemo tudi z izdajanjem časopisov. Na Zvezi izdajamo različne časopise v povečanem tisku, brajici, zvoku in v elektronski obliki. Prepričani smo, da so časopisi v teh dneh izredno dragocen vir informacij in popestritev vsakdana. Želimo si, da bi bila vsebina časopisov čim bolj aktualna in zanimiva čim širšemu krogu ljudi. Zato bomo zelo veseli pobud, predlogov, mnenj, idej, ki jih lahko sporočate na: info@zveza-slepih.si in na telefon: 01 4700 211. Posamezne izdaje časopisov bomo obogatili tudi s posebnimi aktualnimi prilogami.

Glede pripomočkov se tudi v teh dneh lahko obrnete na Bogdana Saksido vsak delovni dan med 9. in 13. uro na telefonsko številko: 01 4700 221.

Deluje tudi program: Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih. Za nujna spremstva se lahko uporabniki obrnejo na telefonsko številko klicnega centra: 01 4700 244 ali na e-naslov: klicni.center@zveza-slepih.si. Za družine s slepim ali slabovidnim članom pripravljamo zanimive vsebine, ki jih bomo objavljali na naši spletni strani in tudi v časopisih. Pripravljamo akcijo v okviru katere bomo na naši spletni strani objavljali izzive namenjene družinam. Izzivi bodo namenjeni kreativnemu preživljanju prostega časa in povezovanju družinskih članov.

Pripravljamo tudi vsebine za vaje s pomočjo katerih lahko ohranjamo telesno kondicijo tudi doma. Tudi te vsebine bodo objavljene na naši spletni strani in v časopisih.
Tudi na Zvezi nadaljujemo z izvajanjem osebne asistence in si pri tem prizadevamo za to, da bi storitev tekla nemoteno in tako, da varuje tako zdravje uporabnikov kot osebnih asistentov.
Na Zvezi smo pripravili tudi nabor zanimivih spletnih strani z različnih področij, ki so dostopne slepim in slabovidnim. Seznam slepim in slabovidnim dostopnih spletnih strani bomo v prihodnje še dopolnjevali.

RTV smo zaprosili za pogostejše predvajanje filmov z avidodeskripcijo.

S spletnimi trgovinami pa se pogovarjamo o možnostih za odprtje posebnih kanalov za naročanje nujnih življenjskih potrebščin tudi v tem času, ko so sistemi spletnih trgovin tako obremenjeni.
Na Zvezi ostajamo odprti za pobude in izražene potrebe slepih in slabovidnih in si želimo nanje odgovarjati tudi v prihodnje.

Ni dvoma, da je zaradi osebne bližine v tem času najbolj izpostavljeno delovanje Mreže spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti in izvajanje osebne asistence. Slepi in slabovidni namreč tudi v tej situaciji, morda še bolj kot običajno, potrebujemo pomoč. Kako uspešno rešujete te težave, če se pojavijo?

Na Zvezi nadaljujemo z izvajanjem osebne asistence in s programom: Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti. Pri tem si prizadevamo za to, da bi storitev tekla nemoteno in tako, da varuje tako zdravje uporabnikov kot osebnih asistentov in spremljevalcev.

Pri izvajanju programa: Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih priporočamo, V tem času je sprejemljivo in v celo priporočljivo, da obiske lekarn in trgovin spremljevalci opravijo za uporabnike, brez prisotnosti uporabnika – v kolikor je to mogoče.

V okviru programa želimo vzpostaviti tudi družabništvo prek telefona. Vse, ki bi se radi priključili, nam to sporočite na telefon 01 4700 244 ali e-naslov klicni.center@zveza-slepih.si. Kako bomo preživeli te dni, je v veliki meri odvisno od nas samih. Pomembno je, da vsak od nas prispeva svoj delček k temu, da bo vsak dan čim lepši za vse.

Ste na Zvezi v kriznem času uvedli kakšne nove aktivnosti, ki bi bile v pomoč našim članom?

Tako kot mnogi, smo tudi mi prevetrili naše storitve in dodali tudi nekaj novosti:
- Prizadevamo si za aktualne in zanimive vsebine v časopisih, da bi bili le ti zanimivi čim širšemu krogu bralcev.
- Spremljevalce in uporabnike programa: Mreža spremljevalcev za preprečevanje socialne izključenosti slepih in slabovidnih spodbujamo k temu, da obiske lekarn in trgovin spremljevalci opravijo za uporabnike, brez prisotnosti uporabnika.
- Uvajamo družabništvo prek telefona.
- Pripravljamo e-usposabljanje za spremljevalce slepih in slabovidnih, saj se zavedamo, da moramo okrepiti vrste naših spremljevalcev.
- Za družine s slepim ali slabovidnim članom pripravljamo različne zanimive vsebine prek spleta.
- Pripravljamo vsebine za vaje s pomočjo katerih lahko ohranjamo telesno kondicijo tudi doma.
- Pripravili smo nabor zanimivih spletnih strani z različnih področij, ki so dostopne slepim in slabovidnim.

Ste navodila glede pomoči članom posredovali tudi medobčinskim društvom, imate morda povratne informacije, kakšna pomoč je ponujena članom na lokalni ravni?

V sodelovanju z NIJZ smo pripravili brošuro s priporočili, ki smo jo posredovali tudi MDSS-jem. Tudi Medobčinska društva slepih in slabovidnih si prizadevajo odgovarjati na potrebe slepih in slabovidnih v lokalnem okolju, tudi pri njih pa je glavna skrb zdravje in zaustavitev širjenja koronavirusa.

V času epidemije koronavirusa Covid-19 so na MDSS Celje za vse informacije članom dosegljivi na elektronskem naslovu: mdssce@zveza-slepih.si ter na telefonskih številkah 041 425 500 Edvard Vodeb, predsednik in 051 396 570 Vesna Božičkovič, tajnik. Člane o nastali situaciji in spremembah obveščajo po elektronski pošti, facebooku, spletni strani in odzivniku.
Kontaktirali so nekatere člane, ki živijo sami ter jim ponudili pomoč. Glavnina članov ne živi samih, tako da jim pomoč nudijo družinski člani ter sosedje.
Preko elektronskih naslovov ter na družbenih omrežjih so članom posredovali navodila NIJZ-ja za higieno rok in kašlja. Prav tako so nekaterim na pobudo ZDSSS poslali informacije o Covid-19 v prilagojeni obliki – to je brajici, zvoku in povečanem tisku.
Predsednik društva Vodeb Edvard je na Radiu Celje podal informacije o trenutnem delovanju in dosegljivosti društva.
Opažajo, da člani v trenutnih razmerah potrebujejo daljše pogovore, ki jim jih nudijo po telefonu.
Osebna asistenca, ki jo izvaja MDSS Celje se izvaja pri uporabnikih nemoteno. S problemom pa se srečujejo pri zagotovitvi zaščitnih sredstev (mask, rokavic in razkužil), saj jih tudi civilna zaščita ne more zagotoviti. Upajo, da se bo v kratkem našla rešitev.

Na MDSS Koper so svojim članom poslali okrožnico o začasni ustavitvi VSEH dejavnosti, in jih pozvali, da ostanejo čim več doma, ter tako maksimalno skrčijo socialno mrežo. Občinske štabe občin na področju katerih delujejo, so opozorili na tiste člane, ki živijo sami in bi bili, v kolikor se razmere še bolj zaostrijo, potrebni pomoči.
Za slepe, ki so uporabniki osebne asistence po ZOA, ter nimajo za osebnega asistenta družinskega člana, temveč »zunanjega« zaposlenega asistenta, si preko MDDSZ in občinskih štabov civilne zaščite prizadevajo, za pridobitev zaščitnih sredstev.
Svojim delavcem omogočajo občasno delo od doma.
Nanje se lahko obrnete prek telefonske številke 05 626 1000 in e-naslova: info@mdsskp.si ali mdsskp@t-2.net.

Na MDSS Kranj že od petka 13. marca 2020 ne potekajo nobene aktivnosti v okviru katerih bi se člani zbirali v društvenih prostorih ali kjer koli drugje. Pri svojem trenutnem delu upoštevajo vsa priporočila, katera so na voljo in jih pripravlja vlada RS, ter se nanašajo na ukrepe povezane s prisotnostjo Koronavirusa. Takšno stanje bo v veljavi do preklica. V času posebnih zaostrenih ukrepov je fizični dostop članom do društvene pisarne onemogočen. Prizadevali si bodo za posredovanje vseh pomembnih informacij povezanim s koronavirusom. Informacije bodo svojim članom posredovali predvsem preko e-pošte.
Vsem članom in članicam, kateri bi želeli pridobiti informacije v zvezi s trenutnim delovanjem društva, oziroma kakršne koli druge informacije povezane z njihovim statusom ali se čisto spontano pogovoriti z njimi, so na voljo preko e-pošte: pisarna@mdsskr-drustvo.si, GSM številke 051 444-660 ali preko stacionarnega telefona 04/ 236-98-30.
S 30. marcem bodo skušali nuditi pomoč članom pri nakupih življenjskih potrebščin in zdravil z delavko društva. Pomoči bodo deležni zlasti člani, kateri so sami v gospodinjstvu in jim tako svojci ne morejo pomagati. Potrebe po pomoči sprejemajo na zgoraj navedenih kontaktih. Vabijo tudi k spremljanju svoje spletne strani, za katero se trudijo, da bi bila čim bolj aktualna.

Na MDSS Ljubljana so v času boja proti koronavirusu (COVID-19) omejili stike s člani, saj je prioriteta njihovo zdravje in zdravje zaposlenih. Do nadaljnjega so odpovedana vsa srečanja in druženja ter športne aktivnosti. Med člani prevladuje predvsem starejša populacija, kar pomeni, da so še bolj izpostavljeni, saj so slepi in slabovidni ter starejši pripadniki ranljivih skupin prebivalstva. O trenutnem stanju v državi člane obveščajo po e-pošti in telefonskem odzivniku. Članom so na voljo vsak delovni dan ter v času uradnih ur na telefonu: 01 25 22 360 in po e-pošti: . info@mdsslj.si. Za osebne stike so na voljo samo v izrednih primerih oziroma v kolikor potrebujejo najnujnejšo pomoč, kot na primer obisk trgovine.

Na MDSS Maribor so tako kot povsod izvajanje socialnih programov prestavili na drugo polovico leta. Prizadevajo si za nemoteno izvajanje osebne asistence, kjer je tudi zanje glavni izziv pridobivanje zaščitne opreme. Nanje se lahko obrnete prekgsm števile: 041 832 509.

MDSS Murska Sobota je dolžno prispevati svoj delež k ohranjanju delujočega zdravstvenega sistema in javnega zdravja. To pomeni, da se je društvo na situacijo odzvalo odgovorno. Naredili so vse, da zaradi njihovih aktivnosti ne bo prišlo do novih okužb z virusom COVID-19, ki se širi po Sloveniji.
Pripravili so splošno informacijo o zadevnem virusu, preprečevanju njegove širitve, o okužbi in simptomih.
Uporabnike so seznanili, da so jim na voljo preko mobilnega telefona, pošte, elektronske pošte ter facebook profila društva.
Društvo nudi informacije slepim in slabovidnim osebam, kam se lahko obrnejo za dodatno pomoč in informacije v lokalnem okolju kot so Civilna zaščita, Karitas, Rdeči križ, Zdravstveni domovi. Še posebej sodelujejo in pomagajo starejšim in osamljenim slepim in slabovidnim osebam, na način individualnega pristopa s pogovori in usmerjanjem na inštitucije v lokalnem območju, kjer lahko prejmejo potrebne informacije in pomoč.
Nudijo storitve informiranja in osebne razbremenilne pogovore. Aktivnosti društva na daljavo zajemajo individualno pomoč uporabnikom pri uporabi in rokovanju s posameznimi tehničnimi pripomočki. Razbremenilne pogovore koristijo tudi svojci oseb z okvaro vida.
Z ukrepi društvo želi zajeziti širjenje koronavirusa, ob tem pa zagotoviti neprekinjeno delovanje.
Pokličite jih na GSM: 041 892 211.

Tudi na MDSS Nova Gorica so po priporočilih države 16. 3. 2020 zaprli vrata društva. Vsi zaposleni so preko elektronske pošte in telefona ves čas dosegljivi članom in drugim, ter poskušajo delovati preko IKT kanalov. Članom so tudi na voljo, v primeru, da nimajo svojcev ali kako drugače organirane mreže pomoči, da gredo zanje v trgovino, lekarno,…. Dosegljivi so na: tel.:05 333 46 50, GSM: 041 485 430 in e-naslovu: info@mdssng.si.

Prav tako kot na ostalih MDSS so tudi na MDSS Novo mesto so v času koronavirusa ustavili dejavnosti posebnih socialnih programov. Nujne stvari izvajajo po načrtu. Za morebitno pomoč članstvu prek telefona so dosegljivi dvakrat na teden in sicer ob ponedeljkih in četrtkih, od 10.00-13.00 ure. Pokličete jih lahko na telefon: 07 338 25 40 ali GSM: 041 486 767.

Na MDSS Ptuj v teh težkih razmeram izvajajo program “Osebna asistenca”, pri čemer se tako kot ostali soočajo s težavami pri dobavi zaščitne opreme. Program osebne asistence koristijo predvsem slepe in slabovidne osebe, ki živijo same. Izvajajo tudi program Preprečevanje in blaženje socialnih in psihičnih posledic. Ta program izvajajo preko telefonske številke: 031 352 222. Ugotavljajo, da v teh razmerah člani rabijo pogovor, nasvete oz. informacije itd. Druge aktivnosti so v skrbi za zdravje odpovedali.
Za več informacij so dosegljivi na številki: 031 352 222.

Vse slepe in slabovidne vabimo, da se obrnejo na Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije ali na Medobčinska društva slepih in slabovidnih, ker včasih lahko vse spremeni že preprost pogovor človeka s človekom. Tukaj smo za vas!


About author

Number of articles: